True Self Followers

HOE VOORKOM JE DAT JE OOIT WEER EEN BURN-OUT KRIJGT?



(Luister je liever tijdens het wandelen, fietsen, autorijden of je chillmomentje? Dan vind je  hier de audio op Apple Podcast of op Youtube)


HOE VOORKOM JE DAT JE OOIT WEER EEN BURN-OUT KRIJGT?


Vandaag is het een regenachtige dag en de wind loeit om ons huis. Lekker melancholisch, maar voor mij vooral een gezellig geluid. Kaarsje aan, lekker warme trui aan of nog even diep wegkruipen onder de dekens.

 

Misschien een passende back ground voor bij het onderwerp van vandaag: BURN-OUT. Om eerlijk te zijn: Ik had niet zoveel met burn-out. Tijdens mijn werk bij ING zag ik vanuit mijn functie bij HR mensen burn-out zijn. En ook collega’s om me heen. Maar ik ging altijd stug door. Ik was altijd verbaasd als mensen tegen mij zeiden: pas je op dat je niet te veel hooi op je vork neemt? En ze vroegen zich af hoe ik het allemaal voor elkaar kreeg: fulltime werken, een opleiding erbij, kleine kinderen, sporten en andere hobbies, zelfs toen ik een tijdje alleenstaand was. Maar ook tijdens mijn relatie kwam de zorg voor zo’n beetje het hele reilen en zeilen van het huishouden, het onderhouden van de socials, het verzorgen van de kinderen en alles wat daarbij hoort, op mij terecht. Ik voelde wel stress en druk, maar tegelijk was het altijd weer een sport om het allemaal voor elkaar te krijgen en voelde ik me trots als het allemaal weer gelukt was.

Ik herkende wel als ik op het randje zat. Dan was ik prikkelbaar, snel boos, gefrustreerd. De tranen zaten hoog. Ik denk dat ik dan even een stapje terug deed, maar hoe ik dat toen deed weet ik eigenlijk niet meer. En zo kabbelde ik gewoon door.

Tot zo’n 3,5 jaar geleden. Ik kon er maar geen vinger op leggen waarom ik me zo zinloos voelde. Ik had geen zin meer in de dingen die ik deed. Kon me moeizaam tot acties zetten. Vervolgens kwamen de lockdowns en dacht ik alle tijd te hebben om erachter te komen wat er aan de hand was. Maar ik kwam niet tot de kern van wat ik nou eigenlijk echt wilde. Ik weet nu dat ik daarvoor eerst iets moest loslaten: uit mijn toenmalige bedrijf stappen. Dat was een pittige keuze om te maken. Want mijn hart lag er wel. Vooral bij het gebied Wellness, anderen en mezelf helpen gezond te zijn. Uiteindelijk moest ik concluderen dat het de omstandigheden waren waarbinnen ik mijn vak uitoefende, waardoor ik langzaam energie verloor. Nu weet ik dat ik functional burnout was. Als een Manifesting Generator met alle 4 motoren gedefinieerd, heb ik een enorme hoeveelheid power. Daarmee kan ik bergen verzetten. Ook bergen die ik iets minder of zelfs helemaal niet leuk vind. Zaken die ‘moeten’ omdat ik het kan. Dat kun je als ManGen tot in den treure volhouden. Je valt niet echt om, kunt gewoon doorgaan. Maar man man, wat was ik aan het klagen! Ik was zo gefrustreerd en snel boos. Een jaar geleden heb ik de knoop door durven hakken, na 2 jaar nagedacht te hebben. En nu, een jaar later, voel ik weer echte zin en energie. Dat is eigenlijk nog snel, na zoveel jaren dingen doen waar je weinig tot geen energie of financiële waardering voor terug krijgt, waar je je continue schuldig voelt, waarin ik vond dat ik altijd beschikbaar moest zijn. Ik stond gewoon de hele dag AAN!

 

Heel belangrijk voor mij om vooral de generators te informeren over deze vorm van burn-out. Maar ook voor jou, reflector, projector en manifestor, geef ik je kennis en informatie die je helpen om te voorkomen dat je burn-out raakt. Ben je al burn-out? Neem gerust contact met me. De info staat in de shownotes. Dan begeleid ik je graag terug naar je true self en laat je zien hoe je weer in lijn kunt komen met je levensdoel en je energetische blauwdruk optimaal kunt laten stromen.

 

 

In deze podcast geef ik antwoord op 4 vragen:

 

1 Waarom raken mensen burn-out?

2 Wat voor soorten burn-out zijn er?

3 Hoe kun je herstellen van burn-out?

4 Kun je ook burn-out raken terwijl je precies doet wat je leuk vindt?

 

Om te beginnen met de eerste vraag: waarom raken mensen burn-out. Omdat ze te veel van de dingen doen waar ze geen energie voor hebben. Dat is eigenlijk het meest simpele antwoord. Mensen werken lange uren, hebben teveel hooi op hun vork genomen op het werk, nemen geen vakantie of vrije dagen, en geven te weinig hun grenzen aan. Ze weten vaak niet hoe ze nee moeten zeggen. Weten niet hoe ze moeten delegeren of de verantwoordelijkheid van anderen te bekrachtigen. Ze hebben de neiging om alle verantwoordelijkheid op zichzelf te nemen, doen dingen in en buiten hun werk die ze niet zouden moeten doen of niet bij hun taken horen. Ze doen te veel van de dingen die niet kloppend zijn voor hen.

 

Het advies dat dan vaak gegeven wordt is dat je je tijd beter moet plannen, meer pauze moet nemen, dat je kijkt naar de mate van beweging die je krijgt, of je gezond eet en voldoende slaapt. Allemaal goed advies. Want mensen die in een burn out zitten zijn uit balans. Hebben een uitgeputte bijnier. Ze moeten hun prive, hun gezin, hun sociale leven balanceren en hun gezondheid, hun fitheid. Ik denk niet dat we ons ooit helemaal gebalanceerd voelen. Vaak als alles gestructureerd is en lekker doorkabbelt, krijg je het gevoel dat het een beetje saai is misschien en krijg je de neiging om jezelf te saboteren. Je moet dus zien uit te vinden wat voor jou werkt.

 

 

2 Wat je vaak ziet is dat mensen die burn out zijn geraakt, de signalen niet hebben opgepakt. Signalen die je vertellen dat het tijd is om rust te nemen, stap op de plaats te maken. Je baan op te zeggen, op dieet te gaan, op reis te gaan. Je hebt ze genegeerd, die signalen. Het universum begint altijd met een tikje op de schouder, en eindigt met een klap in je gezicht. Dus als je niet luistert naar de signalen, val je om. Of, als je een generator bent, verlies je je passie, je zin, voor het leven. Dat niets je meer plezier geeft. Beide vormen van burn out kunnen behoorlijk beschadigend en ongemakkelijk zijn.

 

Wat ook bijdraagt aan burn out, en waar in coaching vaak geen aandacht aan gegeven wordt, is dat je dingen doet die niet kloppend zijn voor jouw energie.

Als je via je Human Design hiernaar kijkt, dan wordt duidelijk waar je energie van krijgt. Het werk wat je doet moet jou ten minste voor 50% of meer, energie geven. Soms, als je aan het begin staat van je carrière, moet je even flink buffelen en lukt het niet om het meer dan 50% te laten zijn, maar uiteindelijk moet dat stoppen, omdat het je niks oplevert.

 

Bijvoorbeeld: een lijn 1 wil graag informatie verzamelen. Maar er moet een moment komen waarop je de informatie omzet in actie. Als je blijft verzamelen, dan gaat dat je uiteindelijk opbranden en brengt het je niet waar je graag naar toe wil. Dus is niet handig.

Als je een manifestor bent en je bent niet in een creatieve omgeving, en je hebt niet de ruimte om jezelf creatief te uiten, dan krijg je niet de energie die je normaal zou krijgen als je het werk zou doen waar dat wel mogelijk is, wat je geweldig vindt. Het werk wat je doet geeft geen energie, maar kost alleen maar energie.

Als je een MG of generator bent, dan ben je op de wereld om te werken. Om het werk te doen waar je blij van wordt. En daar zit m precies de kneep. Het werk doen waar je blij van wordt. Generators kunnen hard werken en lange uren maken. Ze kunnen doorgaan tot het gaatje. Zelfs als er geen energie meer is, kunnen ze doorgaan. En dat leidt dan tot functional burn out. Daar hebben we het zo dan over. Als je passie voelt, enthousiasme, dan wakker je het vuur aan. Het put je niet uit. En toch, ook al doe je waar je hart ligt, waar je super blij van wordt: als je te lange uren maakt, raak je toch leeg. Ook op het moment dat je bij jezelf merkt dat je dingen echt MOET, of als je de baan moet aanhouden voor de financien, dan werk je vanuit angst. Als je vanuit angst werkt, dan bouw je geen energie op, maar dan put je je energie uit.

 

Als je een projector bent, en je doet het werk waar je blij van wordt maar je maakt lange uren, dan put het je uit. Er moeten voldoende pauzes in zitten. Als een projector bijvoorbeeld werkt op een super commerciële baan met veel uren, maar in die uren zit ook het voeren van gesprekken en dat is iets wat je heel leuk vindt, dan ben je per saldo een paar uur “echt” aan het werk en zijn de gesprekken je pauze, je rust moment. Op die manier kan een projector het dan toch volhouden. Want niet-energetische types, zoals de manifestors, reflectors en projectors,  zijn niet bedoeld om hard te werken, om lange uren te maken. Iedereen heeft de mogelijkheid om zichzelf te forceren, maar dat loopt meestal niet zo goed af. Hoe beter we onze energie snappen, des te duidelijker het is wat ons energie geeft.  En doen we minder van de dingen die ons energie kosten. Uiteindelijk moeten we allemaal onze eigen strategie en autoriteit volgen. Het kan soms een beetje verwarrend zijn omdat bijvoorbeeld een projector met een gedefinieerd rootcenter, kan meer doen dan een projector met een ongedefinieerd rootcenter.

 

Als je een reflector bent, gaat het allemaal om verrassing en inzicht krijgen. Als je als reflector geen leven leidt waar ruimte is voor continue aanpassing, zodat je verrast en verlicht kunt worden, ben je jezelf aan het uitputten. Dus je moet geen werk doen wat steeds hetzelfde is.

 

Mensen die burn-out raken zijn zich er vaak onbewust van dat er werk is dat hen energie kan geven in plaats van uitputten. Het is daarom belangrijk dat je goed weet hoe jouw design in elkaar steekt. Dus ook hoe jouw lichaam bedoeld is te bewegen.

 

Bij de niet-energetische types lijkt het vooral te gaan om burn-out. Het lijkt hen ook steviger te raken als ze burn-out zijn.

 

Ook is het belangrijk niet naar de dingen te kijken als falen. Dat je tegen jezelf zegt: je zou beter moeten weten dan jezelf op te branden. Je hebt al zoveel gelezen over burn-out, je had het voor moeten zijn.

 

Zeg in plaats daarvan dingen als: nou, dat was niet bepaald prettig voor mij.

En trek daaruit lering zodat je steeds beter weet wat voor jou werkt. Doe de dingen die je leuk vindt, waar je passie uithaalt, en zorg daarbij ook goed voor je lichaam en geest. Voel het enthousiasme voor het werk dat je doet.

 

Het vraagt best veel bewust zijn om steeds naar het grotere plaatje te kijken van wat jij nodig hebt. Ik dacht dat ik met mijn wellness centrum precies aan het doen was waar mijn hart lag. En dat ik alle vrijheid had om mijn eigen agenda te beheren. Dat was ook zo. En toch sluipt het er juist dan in. Valt het bijna niet op dat je in je not-self glijdt. Als energie type heb ik zoveel energie om dingen te doen en kan ik ook zoveel of zorg dat ik het kan. Waar het misgaat is dat je steeds meer en meer dingen oppakt waar je geen energie van krijgt en onvoldoende ruimte en tijd creëert voor jezelf. Het voor de hand liggende: je moet voor jezelf zorgen. Dat lukt alleen als je ook blijft luisteren naar je lijf en begrijpt wat het je te zeggen hebt. Ik merk het bij mezelf als ik onrustig word in mijn lijf. En wanneer ik overmatig begin te eten, zonder dat ik honger heb. Dat ik alweer een tijdje niet gewandeld heb of yoga gedaan heb. Dat mijn lijf begint te verstijven. Het zijn symptomen, die gezien worden als klachten die moeten worden opgelost. Maar waar het om gaat is dat je vooral weer ruimte maakt om naar je lijf te luisteren. Letterlijk een dag (of liever meer) niets moet alles mag inplant, zodat je de druk van de ketel haalt en plaats maakt voor waar jij blij van wordt. Waar je van gaan sprankelen. Kriebels van in je buik en zin van krijgt. Zodat je weer op je padje komt, weer in lijn komt met jezelf. Je strategie weer gaat volgen en je self theme weer voelt. In plaats van je non-self theme. Bij mij, als manifesting generator, is dat tevredenheid. Een tevreden gevoel hebben. Merken dat alles flowt.

 

Voor mij als Emotional Manifesting Generator 5/1 voel ik me het best als ik dingen circulair mag oppakken. Dat ik daarbij een paar stappen oversla en hard op de zaken vooruit loop, hoort daarbij. Op zeker moment draai ik me dan om en denk: oh, dat kan ik daar ook nog doen en dat kan anders. En zo kan ik het dan verder uitbreiden en verbeteren. Op mijn tempo. Zodat ik mijn enthousiasme en zin niet verlies. Op het moment dat ik het gevoel krijg dat ik dingen lineair moet doen, door onbewuste druk van buitenaf, gaat meteen mijn innerlijke criticus aan. Oh, ik had het structureler moeten aanpakken, ik had meer tijd en meer detail daaraan moeten geven, zodat ik daar nu de vruchten van zou plukken. Dan was ik er allang geweest, was ik al succesvol geweest, had ik mijn doel veel eerder bereikt! En ook gedachten als: ik moet gewoon meer focussen, niet 10 dingen tegelijk doen, niet van alles een beetje.

En dan realiseer ik me weer dat ik JUIST moet doen waar ik zin in heb. Waar ik blij van word, waar ik van geniet. Dat ik dan tevreden ben en doelen behaal, kom waar ik graag wil komen. Daar de voldoening uit haal.

 

Ik luister graag naar de Podcast van Emma Dunwoody. Ook zij is functional burn-out gegaan en vertelde dat ze nu 3 dagen hard werkt en dan de andere dagen niet: daar doet ze dan andere dingen. Ik dacht dat ik dat dan ook zo zou kunnen doen. Maar dat werkt dus niet voor mij. Ik voel dan juist een benauwdheid. Wat werkt voor mij is de ruimte om lekker veel in te plannen en dan een “Niets-moet-alles-mag” dag, in ga plannen. En in de toekomst worden dat er meer dan 1 per week!
Bij mijn werkzaamheden hoort gesprekken voeren. En dat vind ik super leuk! Mensen ontmoeten, met mensen praten, naar mensen luisteren en daarop dan al dan niet actie nemen. Daar gaat mijn hart van open! Het nadeel van gesprekken is dat je ze moet plannen: je reserveert een dag en een tijdstip zodat je elkaar kunt ontmoeten. Wat ik steeds vaker merk is dat ik deze gesprekken zoveel mogelijk bij elkaar plan, zodat ik ook een of twee dagen heb waarop ik in alle vrijheid datgene kan doen waar ik op dat moment zin in heb. Dan komt er veel uit mijn handen. En soms is het dag waarop ik vooral inspiratie aan het opdoen ben of creatieve bezig ben. Wat ik merk is dat mijn emotional wave dan lager is. Dan is het tijd om in de melancholie vooral creatief bezig te zijn. Ook dat mag er zijn, móet er zelfs zijn. Ook dat is productief zijn. Want oh wat kon ik dat veroordelen in mezelf: een dag niet productief zijn. Geen idee hebben wat je nou allemaal gedaan hebt. Dus dan maar weer strak de dagen inplannen. Om daar vervolgens toch weer van af te wijken. En weet je wat mij de laatste tijd ook veel gebeurt? Dat op dagen met veel gesprekken, waarop mijn ik eigenlijk iets anders nodig heeft, de afspraken door de ander afgezet en verplaatst worden. Met een lege zelf in te vullen dag als gevolg. De monopool in je G-center trekt aan wat nodig is, als je durft jezelf te volgen.

 

Luister goed naar je lijf zodat je voldoende energie bijtankt als je veel energie hebt opgebruikt. Vind uit wat jou energie geeft en zorg dat je die dingen ook daadwerkelijk doet. Ook bewegen levert energie op: breng daar voldoende van in je dag. Doe iets wat je leuk vindt, ook al is het soms lastig. Nadien voel je je altijd zo goed!

 

Vergeet ook niet om voldoende te slapen. Heb je last van slapeloosheid of moeite met in slaap komen of word je wakker midden in de nacht? Dan kan Viva+ je mooi ondersteunen. Je hebt echt je slaap nodig om te regenereren! Mogelijk heb je ook een disbalans in je vetzuren: er is een test beschikbaar om hierachter te komen en als je uit balans bent is dat eenvoudig op te lossen. Kijk in de shownotes waar je de Viva+ en de balanstest online kunt kopen.

 

Zorg er hoe dan ook voor dat je de besluiten niet met je hoofd maakt, maar met je autoriteit, met je energie dus. Experimenteer er maar eens mee. Hou je niet vast aan gewoontes die zijn vastgeroest en eigenlijk helemaal niet per se bij je passen. Probeer maar eens om buiten je routine te gaan. Zeg niet zonder meer dat je dat echt niet kunt, maar ga het gewoon eens doen. Wat geeft en wat ontneemt jou energie?

 

Dus: hoe zorg je ervoor dat je nooit meer burn-out raakt? Door je eigen energie blauwdruk heel goed te leren kennen en dan de moed te hebben om vervolgens die dingen te doen die het beste voor jou zijn. Zelfs als je denkt dat het andere mensen tegen de haren in kan strijken. Dat anderen het er niet mee eens zijn of je raar vinden. Als je vroeg naar bed wilt gaan, zodat je de volgende ochtend vroeg op kunt staan en je ding kunt doen, dan kan het zijn dat je druk voelt omdat je denkt dat je partner dat niet leuk gaat vinden. Dat je je schuldig voelt daarover. Maar laat dat je niet in de weg staan. Maak het bespreekbaar met je partner. Daag jezelf uit oude perspectieven los te laten. Jij bent het belangrijkste wat je hebt. Investeren in het hoog houden van je eigen energie is het hoogste goed. Geef je grenzen aan. Zeg nee waar je autoriteit nee zegt. Volg waar je blij van wordt, waar je van AAN gaat. Volg de uitnodiging. Vertrouw erop dat als je meebeweegt met je energie dat de dingen vanzelf geregeld worden. En geef jezelf ruimte voor creativiteit en speelsheid, juist als je melancholie voelt. Neem verantwoordelijkheid voor de ontstane resultaten. En leef je droom.